Thursday, February 1, 2007

Modern Svea inför rätta

Idag nåddes jag som historiker, liksom mina kollegor på institutionen, via mejl av ett utkast på en anmälan av tv-programmet "Världens Modernaste Land" till granskningsnämnden. Dokumentet, utskickat av författaren, hade gått ut till tidningsredaktioner och "samtliga historiker och etnologer i landet". Dokumentet är 27 sidor långt och innehåller huvudsakligen citat och resonemang kring olika uttalanden som gjordes av Fredrik Lindström, Peppe Englund och deras bisittare.

Vad anmälan går ut på?

Jag vill härmed anmäla programserien ”Världens modernaste land” (VML) för bristande saklighet och opartiskhet i behandlingen av flera kontroversiella ämnen med aknytning till svensk mentalitet, svensk politisk kultur och svensk historia.

Den återgivna svensk historiens grad av subjektivitet bör prövas av Nämnden. Onekligen en twist på public service frågan. Författaren menar att det inom forskningen finns två riktningar i hur Sverige portätteras: "folkhemsmyten" och "Sverigekritiken". Eftersom framförallt Englund (men även Lindström och andra medverkande) konsekvent - i författarens mening - hävdade "Folkhemsmytens" perspektiv, var programmet systematiskt partiskt och osakligt. Eftersom det gav sken av att vara vetenskapligt, menar författaren att detta alltså var ett brott mot sändningstillståndet.

Ergo:

1. Samtliga i studion hävdar i program 4 och program 7 att i inget annat land har folket så stort förtroende för staten. Detta är uppenbart inte förankrat i existerande statsvetenskap, och inte heller i den formulering av politikens problem i Sverige, som partierna i stort sett är ense om i samband med den pågende grundlagsutredningen. Brottet mot kravet på saklighet är i detta fall mycket grovt.

2. Som förklaring till svenskarnas förment goda förhållande till staten i program 4 anger Peter Englund en unik relation mellan kung, stat och bönder. Den enda akademiska mentalitetshistoria som behandlar detta ämne är ”Kontrasternas spel” (Per-Johan Ödman). Den utgår från det motsatta perspektivet och ger i allt väsentligt den klassiska sverigekritiken rätt. Att inte nämna Ödmans konkurrerande tes utgör ett grovt brott mot kravet på opartiskhet.


och så vidare i 10 punkter till.

Storslaget, bizarrt och fascinerande.

Som Steven Seagal ungefär.

Hemska tanke. Att misslyckas med sitt forskningsläge kan de facto vara straffbart.
Hemska tanke II. Det här kommer ju verkligen uppmuntra akademiker att delta i det offentliga samtalet.

2 comments:

Anonymous said...

Man kan tycka vad man vill i frågan, men man måste ju ändå älska sådana här debatter! Jag gör det i alla fall. Vad vore vetenskapen om det inte fanns skiftande tolkningar av händelser och skeenden? Onekligen spännande om programmet nu skulle bli fällt också... (Märkligt kan tyckas, men:) Fan va roligt!

Unknown said...

Är det säker att du inte skickat det där brevet, Nikolas? När jag fick det trodde jag att det var ett skämt. Visst är det kul med debatt, men är det inte att skjuta över målet, sådär 50 mil att anmäla ett nöjesprogram, som det faktiskt handlar om, visserligen med en intellektuell framtoning, men i grund och botten handlar det ju om att skratta igenkännande. Vi svenskar älskar ju att spegla oss mot andra och i grund och botten handlar det ju om att bekräfta det som vi redan vet - d v s att vi är bäst. Å andra sidan skulle jag gärna se lite mer polisanmälningar när det gäller avhandlingar och annan vetenskaplig produktion - jag har inget emot att sitta inne, låt oss säga 2 månader, för min tes om bönder på den frihetstida riksdagen...