Tuesday, January 16, 2007

Wrongkultur

"Varför pratar vi jämt om att öppna nya museer? Varför diskuterar vi aldrig att stänga museer?" Frågade tre skribenter i SvD förra veckan. Inlägget hade absolut sina poänger. Visst är det hög tid att ifrågasätta museernas godtyckliga specialisering, och kanske framförallt inte förutsätta att en viss kulturyttring eller samhällsaspekt erkänns som legitim och viktig bara för att den får ett Museum i sitt Namn. YouTube gör mer för en lång rad av världens subkulturerr än en serie interaktiva museer på Sergels Torg någonsin skulle kunna åstadkomma.

Hursomhelst. Det schööna i det hela är den indignerade kommentaren till ovannaämnda debattartikel på SvD:s hemsida, som angående Sossarnas (och "deras vasallers") fruktansvärda museipolitik förfärat utbrister "Vi har ett Mångkulturmuseeum innan vi har ett Vikingamuseum!"

Det är ju så genialt på så många sätt.

En gång till.

"Vi har ett Mångkulturmuseeum innan vi har ett Vikingamuseum!"

2 comments:

Anonymous said...

Jag kan förstå skirbenternas tanke, men jag vet inte om jag håller med om allt de säger. För det första finns det en poäng i sig med mångfald, för det andra tycker jag man ska skilja på statligt/kommunalt finansierade muséer och privatdrivna dito. Jag ger inte mycket för tanken att man generellt ska förespråka "en närmare kontakt med näringslivet" (alltid detta näringsliv) och "utlåningsverksamhet, precis som biblioteken" ("Jag vill låna tre Zorn, tack!"). De här tankarna är inte fel på något sätt, men har en begränsad tillämpning. I slutändan känns det som att den större Kulturfrågan oftast handlar om vem som ska stå för kalaset, och i den mån det visar sig vara skattebetalarna, då är det något som bör reformeras - ofta med hjälp av näringslivet. Tanken att slå ihop muséer är såklart inte fel per definition (kommentaren till artikeln är faktiskt relevant), men ska vi - vilket jag tycker att vi ska - ha en stat som på något sätt är "kulturvårdande" (usch, vilket jobbigt ord) så tror jag att en viss konservativ inställning är nödvändig. Fast Nationalmuseum har jag å andra sidan alltid haft svårt för... Ett museum för nationen Sverige. Kanske vore det bättre, och grymt mycket mer kaxigt, med ett "Världsmuseum"? Fast då blir det sådär fult generaliserande och subjektivt igen. Hm... Bäst att sluta skriva innan jag blir mer ambivalent. Är Kulturfrågan kan hända än Gordisk knut som inte går att lösa med våld?

Unknown said...

Tja, kulturfrågan i en bred bemärkelse går kanske att lösa med våld, titta bara på kriget i Irak...
Det finns ju liksom inget heligt med muséer och visst de som inte förnyar sig och lockar till sig publik kan läggas ner eller tvingas att förändra sig. Det finns ju några privatfinansierade muséer i Sverige, Nobelmuseum t ex, Fast jag vet inte om mitt intresse för att titta på Einsteins porträtt och under till läsa att det är sponsrat av Electrolux gör mig särskilt upphetsad. Världsmuseum är ju trevligt men så himla politiskt korrekt att man nästan får sura uppstötningar. Men som Nikolas säger, varför gå till gamla 1800-talsinstitutioner när man kan titta på YouTube!!