Friday, November 17, 2006

I'm a loser, baby...

[Jag håller till mycket på Riksarkivets filial i Arninge. Arkivet har av mina kollegor kallats loserarkivet. Det är inte möjligt. Arkivet ligger på bara ett stycke wastelands avstånd från Arninge Centrum, och som Stefan Jonsson påpekar i sin briljanta essä Världens centrum så är "Centrum den punkt som befinner sig på samma avstånd från samtliga punkter på en cirkel, det vill säga cirkelns mittpunkt." Alltså är arkivets läge grymt bra (strikt geometriskt sett, ifössej).

I USA har den menlösa staden "Felicity" utnämnt sig till Världens Centrum. I Sverige har vi Arninge Centrum. Och i detta centrums periferi, ligger en forskarsal. Och utanför denna sals fönster, på andra sidan den ödsliga gatan, ligger civilsationens symboler på rad. Garageport Experten, Arninge Djurklinik, och Trampolinspecialisten ('Allt inom studsmattor'). ]

...So why don't you kill me.

Please.

2 comments:

Anonymous said...

Hur vågar du likna Arninge vid en cirkel!? Alla som har grundläggande kunskap om stockholms förorters stadsplanering vet att alla dessa vid satellit/flygfoto tydligt visar formen av en ostbåge.

Nikolas said...

Intressant! Ostbågen har alltså ett centrum, "en punkt som befinner sig på samma avstånd från samtliga punkter". Det tycks omöjligt, men åt vilket väderstreck jag än går från Lindex i Arninge Centrum kommer jag alltså till ostbågens ände. Och hur mycket det en känns som jag går i cirklar så går jag likförbannat i en båge. Inte nog med att universum är krökt. Nu är Arninge det också. Stå upp för semantisk korrekthet vid namngivningen av afärskomplex! Spola kröken, slå en båge!