Monday, December 4, 2006

Verklighetens språk?

Germaine Greer sparkar skinka: "The Plain English Campaign have given me a 'Golden Bull' award. Well, they can stuff it." Hon har nämligen fått en sarkastisk utmärkelse för att i en tidningsartikel ha använt meningen "The first attribute of the art object is that it creates a discontinuity between itself and the unsynthesised manifold."

Nå akademiker, för eller emot?

5 comments:

Unknown said...

Emot! Visst behövs ett vetenskapligt språk och vetenskapliga termer, men måste man skriva på ett sådant sätt att man exkluderar 99,5% av befolkningen (inklusive mig själv?
Nej, fram för tydlighet och klarhet och avskaffa de semantiska cirkuskonsterna. Skriv historia för folket!

JensR said...

Historia för folket... I fikarummet på institutionen (det kvalmiga) togs nyligen saken upp. Anders B berättade att Alf W inbjudit honom att debattera populärhistoria med Dick H, men han skickade bollen vidare till Klas Å. Som avböjde...

Andetaget tidigare hade KLas beklagat sig över journalisterna, som bara kan tänka i "nyheter" (=objektivt) och "debatt" (=åsikter). Det som vi kallar "slutsatser" existerar inte i en journalists tankevärld.

När jag stillsamt påpekade att om han och Anders lämnar WO till populärhistorikerna kan de ju inte gnälla om att de oseriösa behärskar arenan, svarade Klas Å att Dick H är ett specialfall. (OK, jag var inte riktigt så kaxig - jag sade nog inte gnälla utan jag var mer stillsamt hovsam som det anstår en lektor inför en professor ;-))

Nikolas said...

Grymt jobbat, Jens R (JR)! Jag förstår att det är så. Jag hoppas bara på att nästa generation är mindre rädda att framstå som ytliga än den nuvarande. Visst, man får kompromissa med komplexiteten - men bara det perspektiv som vi råkar få med oss av det vi får med oss, någon slags "tidsdimension" är faktiskt något många inte naturligt besitter. Det vi tar som mest självklart vore faktiskt ett tillskott till vilken debatt som helst. Det tror jag.

Unknown said...

Amen till det Nikolas!
Jens inlägg visar ju bara hur otroligt impotenta vi är inom det "professionella" historikerskrået. Inte heller uppmuntras vi att gå ut i offentligheten och tala, det ses ju snarare med suspekta ögon av historikeretablissemanget. 600 sidor obegripligheter, en notapparat lång så det räcker som dasspapper ett år - se där receptet för framgång på plan 9!

Nikolas said...

Sitter inte Jens på plan 9? :)