Tuesday, January 2, 2007

Mellandagsreduktionism

Nu senast var det Somalia som lyckades ta sig in i våra mediers top-5 lista på blod och misär. Men tyvärr. Det är inte så lätt att tidslösa stammar och irrationella religiös sekter krigar och dödar för att dom just är stammar och sekter. Och tyvärr. Det är inte så lätt att det istället är det koloniala arvet som kan ställas till svars för Allt. På den nödvändiga sidan Contemporary Conflicts finns en hel del historiker som försöker ta sig an verkligheten i dess komplexitet. Bland annat finns en metodisk utbening av identitetsformeringarna i Darfurområdet, som kan hjälpa oss på traven när vi ska ställa frågor om Somalia. För det är frågorna i första hand vi kan hoppas på att precisera - Svaren skymmer oftast mer än de avsöljar.

2 comments:

Unknown said...

Det var en riktigt klargörande artikel om de komplicerade mekanismerna i identitetsskapande på Afrikas horn. Somalia bekräftar väl våra västerländska fördomar om "stamkrig" och klaner. Jag kan för lite om landet - men det är onekligen skrämmande och se ett lands inre upplösning. Och vi står bredvid och tittar på...

Unknown said...

Att skriva årskrönikor är väl antagligen en helt omöjlig uppgift, särskilt om man har ambitionen att behandla världshändelser. Engelska verionen av Wikipedia har satt ihop en liten årskalender över år 2006, här:
http://en.wikipedia.org/wiki/2006
Rätt så intressant i sitt lilla enkla fenomen och nej, AIK:s andraplats i fotbollsallsvenskan nämns inte. Säga vad man vill om Wikipedia, som internetfenomen är det rätt mäktigt. Vad sägs t ex om 250 olika språk. Idén om att "vanliga människor" lägger beslag på textproduktionen och att det hela sker utanför den akademiska sfären tilltalar mig.